Kones hissar till Aurora Botnia, världens miljövänligaste bil- och passagerfartyg

 

 

KONE, världsledande inom hiss- och rulltrappindustrin, kommer att utrusta Wasalines nya färja  Aurora Botnia med hissar. Aurora Botnia är en ny passagerarfärja som byggs på Rauma Marine Constructions varvet i Finland för Wasaline.  KONE kommer att jämna ut varu- och passagerarflödet ombord med tre miljöeffektiva KONE MonoSpace-hissar.

Aurora Botnia är planerad att vara klar 2021 och är Wasalines nya färja som trafikerar rutten mellan Vasa, Finland och Umeå, Sverige. Färjan rymmer 800 passagerare och har en fraktkapacitet på 1500 meter för frakt och bilar. Det miljövänligaste fartyget i världen under byggnad kommer att ha ett maskineri som körs med dubbla bränslelösningar: den kan drivas med både flytande naturgas och biogas.

”I alla delar av världen har hållbarhet blivit allt viktigare för våra kunder. Vi uppskattar detta tillfälle att hjälpa Wasaline vidare i hållbar sjöfart i Skandinavien genom att leverera våra energieffektiva personflödeslösningar, säger Timo Pakarinen, Direktör för KONE Marine Business.

”Kone var ett naturligt val för oss, eftersom kvaliteten är bra. Naturligtvis är det ett plus att de är ett finskt företag, säger Peter Ståhlberg, VD för Wasaline.

KONE kommer att utjämna flödet av varor och människor genom att leverera två KONE MonoSpace passagerarhissar och en KONE MonoSpace servicehiss. KONE MonoSpace hissen sparar utrymme och behöver inget maskinrum, vilket ger marina arkitekter större designflexibilitet och samtidigt sparar man på byggkostnaderna och minskar vikten. Det ger energieffektiv vertikal transport i ett kompakt utrymme, och eftersom det inte finns något maskinrum kan det till och med stanna på det översta däcket eller möjliggöra mer ledigt utrymme på bryggdäcket.

KONE-hissarna är konstruerade och byggda för att klara de tuffa kraven från marina installationer och för att möta dagens hållbarhetsriktmärken. De drivs av den kompakta KONE EcoDisc lösningen, en växellös teknik som sänker energiförbrukningen, minskar kraven på utrymme och förbättrar tillförlitligheten. Den är konstruerad för en lång livslängd och förbrukar betydligt mindre energi än en jämförbar hiss. KONE är en pionjär inom utveckling av regenerativa system som återvinner hissarnas bromsenergi, som annars skulle gå förlorad som värme. Dessa lösningar överför upp till 90% av denna energi tillbaka till fartygets elnät, där den kan användas omedelbart, till exempel för belysning.

 

Om KONE: KONEs uppdrag är att förbättra flödet av stadslivet. Som världsledande inom hiss- och rulltrapporindustrin tillhandahåller KONE hissar, rulltrappor och automatiska byggnadsdörrar samt lösningar för underhåll och modernisering för att ge mervärde till byggnader under hela deras livscykel. Genom effektivare People Flow® gör KONE människors resor säkra, bekväma och pålitliga i högre och smartare byggnader. År 2019 omsatte KONE årligen 10 miljarder euro och cirka 60 000 anställda vid årets slut. KONE B-aktier är noterade på Nasdaq Helsinki Ltd. i Finland. För att läsa mer om KONEs lösningar för marina miljöer, besök https://www.kone-marine.com/.

Wasaline, som ägs av Kvarken Link Oy, är världens nordligaste rederi, som dagligen transporterar passagerare och gods mellan Vasa, Finland och Umeå i Sverige. I maj 2021 levereras Wasalines nya färja, som byggs i Raumo, Finland.

Mer information: www.wasaline.com. Mer information om den nya färjan: www.kvarkenlink.com

 

 

Tilläggsuppgifter                          

VD Peter Ståhlberg, [email protected] tel. +358 40 5592353

 

Presskontakt:

Catarina Fant, Head of Marketing, Kvarken Link, [email protected], telefon: +358 46 921 5811

Hanna Rutanen, Direktör, Extern Kommunikation, KONE Corporation, tel. +358 41 507 1361, [email protected]