Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Ladda ner pressbilder: Aurora Botnia, Tåglastning i Umeå

NLC Ferry Ab Oy   I  Pressmeddelande I  3.3.2023

Fördubbling av intermodala järnvägstransporter i Umeå hamn

Uppstarten av Umeå hamns intermodala järnvägsterminal har gått som tåget. Drygt ett år senare har trafiken fördubblats och intresset är stort.

– Vi är både glada och stolta att vi på mindre än ett år nu har daglig trafik till och från vår intermodala terminal. Vi ser ett tydligt intresse gällande transport av trailers på järnväg, vilket möjliggör för hållbara transportlösningar samt fördelar för färjetrafiken mellan Umeå och Vasa, säger Christer Nederstedt, försäljnings- och marknadschef Kvarken Ports.

Fördubblad järnvägstrafik

Den reguljära trafiken via Umeå hamn har fördubblats sedan trafikstarten 2022. Terminalen i hamnen en förstärkning av Umeås totala järnvägsinfrastruktur med fokus på koppling till sjöfarten.

– Vi växer snabbt och satsar på Umeå, dels genom en kraftig ökning i frekvens, från 2 till 4 tåg per vecka, där vi nu även introducerar möjligheten att transportera lastbilstrailers. Vi erbjuder dörr till dörr transporter av både containers och trailers numera i hela Sverige samt till Europa och världen i samarbete med våra starka partners. Via Göteborg ansluter våra tåg till fartygstrafik till hela världen. Våra lösningar är hållbara och erbjuder kraftigt reducerade CO2-utsläpp jämfört med lastbil och båt, säger Nikolas Rowland, VD hos First Row Shipping som trafikerar Umeå hamn.

Fördelar för kopplingen sjöfart-järnväg och Umeå-Vasa

En stor fördel med terminalen är dess centrala läge i hamnen, med ca 300 m till närmsta kaj och närheten till färjeterminalen med Wasalines gods- och personfärja som trafikerar sträckan Umeå-Vasa. Dessutom har hamnen i Umeå ett stort regionalt upptagningsområde.

– Vi på Wasaline är mycket nöjda att First Row Shipping och Kvarken Ports kommit i gång med en tågpendel för containers och lyftbara trailers mellan Göteborgs hamn och Umeå hamn med 4 avgångar i veckan per riktning. Tack vare den nya servicen förkortas ledtiden mellan Vasa hamn och Göteborgs hamn till under 24 timmar på ett hållbart miljövänligt sätt i kombination med Aurora Botnia som är ett av världens miljövänligaste Ropax-fartyg, säger Tony Ehrs som är fraktdirektör hos Wasaline.

För ytterligare frågor kontakta:

Tony Ehrs,
Fraktdirektör Wasaline
[email protected]
Tel: +358 40 768 1747

Christer Nederstedt,
Marknads- och Försäljningschef Kvarken Ports
[email protected]
Tel: +46 70-597 82 86

Patrik Åström,
Commercial Director First Row Shipping & Logistics AB
[email protected]
Tel: +46 73-372 28 30