NLC Ferry Ab Oy I Pressrelease I 25.3.2021

Aurora Botnia får evakueringssystem i stället för livbåtar

Wasalines bil- och passagerarfärja Aurora Botnia byggs som bäst vid Rauma Marine Constructions varvet i Raumo. I stället för livbåtar får fartyget två evakueringssystem som levereras av Viking Life-Saving Equipment . I nödsituationer kan systemen tas i bruk på endast 90 sekunder och på under 30 minuter kan över 1100 personer räddas med hjälp av dem. Det ena av systemen testades framgångsrikt i Raumo onsdagen den 24 mars.

Byggnadsarbetena på passagerarfärjan Aurora Botnia är i full gång vid Rauma Marine Constructions varvet i Raumo.

I stället för livbåtar kommer Aurora Botnia att använda två evakueringssystem som för att rädda passagerare kan utlösas från fartygets däck. Systemen är baserade på en evakueringsstrumpa och en automatiskt uppblåsbar livflotta. När livflotten är på plats kan evakuerande passagerare snabbt glida till säkerhet genom evakueringsstrumpan.

Jämfört med livbåtar har evakueringssystemet många fördelar: det tar lite utrymme, det kan tas i bruk på mycket kort tid, det har stor kapacitet och det går snabbt att rädda sig med hjälp av systemet.

”På ett fartyg i Aurora Botnias storlek skulle det behövas ungefär 6–8  traditionella livbåtar. I en livbåt ryms högst 150 passagerare och det tar cirka 10 minuter för fyra personer att ta den i bruk. Nu behövs det bara två evakueringssystem och det tar endast 90 sekunder för en till två personer att ta ett system i bruk. Aurora Botnia är det första finländska passagerarfartyg där livbåtarna helt har ersatts med evakueringssystem”, berättar Wasalines verkställande direktör Peter Ståhlberg.

Det ena av fartygets evakueringssystem testades framgångsrikt onsdagen den 24 mars vid RMC:s varv i Raumo.

”Testet lyckades utmärkt och inga tekniska problem uppdagades. Drygt 20 personer lyckades på väldigt kort tid rädda sig med hjälp av systemet”, berättar Aurora Botnias projektledare Johanna Kaijo vid Rauma Marine Constructions.

Aurora Botnia, som ska stå klar i vår, kommer att trafikera rutten mellan Vasa och Umeå. Fartyget är världens mest miljövänliga passagerarfärja.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar:

Peter Ståhlberg, Verkställande direktör, Wasaline
+358 40 5592353, [email protected]

Toni Salminen, Kommunikationsspecialist, Rauma Marine Constructions
+358 41 730 9384, [email protected]

Thomas Hestehave, Global Marketing Communications Manager, VIKING Life-Saving Equipment
+45 2542 8454, [email protected]

 Wasaline, som ägs av Kvarken Link Oy, är världens nordligaste rederi, som dagligen transporterar passagerare och gods mellan Vasa i Finland och Umeå i Sverige. På våren 2021 levereras Wasalines nya färja, som byggs i Raumo. Mer information: www.wasaline.com

Rauma Marine Constructions (RMC) är ett skeppsvarv i finsk ägo och grundades i Raumo 2014. RMC specialiserar sig på att bygga och underhålla bil- och passagerarfärjor, flerfunktionella isbrytare och militärfartyg. Du hittar mer information på www.rmcfinland.fi

VIKING Life-Saving Equipment är världsledande inom sjösäkerhetslösningar och tillhandahåller och servar säkerhets- och brandbekämpningsutrustning för passagerar- och lastfartyg, offshoreinstallationer, fiskefartyg, marinen, helikoptertjänster, brandkårer och fritidsbåtar.

www.viking-life.com