NLC Ferry Ab Oy I Pressrelease I 9.3.2021

Nu kan man simulera Aurora Botnias resa

Aurora Botnia, som byggs vid Rauma Marine Constructions (RMC), har fått sin egen simulator. Detta projekt är ett samarbete mellan RMC, Wasaline och Satakunta Yrkeshögskola (SAMK). Simulatorn finns i SAMKs lokaler i Raumo.

Simulatorn kan användas för att navigera in till hamnen i Vasa på exakt samma sätt som man kommer att köra dit med det riktiga fartyget, Aurora Botnia.

”Den här simulatorn kan användas för utbildnings- och träningsändamål  i specialsituationer. Man kan till exempel öva på att använda roderpropellrarna på ett effektivt sätt”, säger Håkan Enlund, försäljningsdirektör på varvet.

Övervakade övningar i simulatorn ersätter hälften av fastställda krav för lotsbehörighet i en viss farled. Med de här övningarna förbättrar vi navigationssäkerheten och tryggheten ombord”, säger Johannes Sjöholm, Aurora Botnias blivande kapten.

Den här simulatorn är ett verkligt exempel på potentialen för digitalisering inom sjöfartslogistik. Det är den enda 360-graders simulatorn i Finland”, säger Heikki Koivisto, projektledare på SAMK.

Sjöfartsutbildningen i Raumo och varvet har haft ett nära samarbete sedan början av 1990-talet. Aurora Botnia används också som referensfartyg i utvecklingsprojekt som leds av Satakunta Yrkeshögskola, ”LaivaDigiLab” (utveckling av en säker testplattform för integreringsprocessen av digitala fartygssystem) och ”AlusAkku” (säkerhet för fartygsbatterier och laddningsbara elbilar, som transporteras ombord).

Aurora Botnia, som blir färdig nu i vår och kommer att trafikera rutten Vasa – Umeå, blir världens mest miljövänliga bil- och passagerarfärja.

Presskontakt:
Catarina Fant, Wasaline, tel: +358 46 921 5811, [email protected]

För mera information:
Heikki Koivisto, Satakunta Yrkeshögskola, tel: +358 44 710 3674, [email protected]
Håkan Enlund, Rauma Marine Constructions, tel: +358 40 0365 532, [email protected]
Johannes Sjöholm, Wasaline, tel: +358 40 503 5007, [email protected]

Satakunta yrkeshögskola

Satakunta Yrkeshögskola är en tvärvetenskaplig, internationellt orienterad yrkeshögskola med mer än 6000 studerande och cirka 400 experter. Vi verkar i Björneborg, Raumo, Huittinen och Kankaanpää. Examen kan tas på SAMK inom fyra olika kompetensområden: välbefinnande och hälsa, serviceföretag, logistik och marinteknik samt teknik. Forsknings-, utvecklings- och innovationsaktiviteter bedrivs inom dessa kompetensområden och är en integrerad del av alla examina. www.samk.fi

 Rauma Marine Construction

Rauma Marine Constructions  är ett av Europas ledande varvsindustriföretag. Det Raumo-baserade företaget, som grundades våren 2014, är helt i finskt ägo. RMC specialiserar sig på konstruktion och underhåll av bil- och passagerarfärjor, isbrytare och myndighets- samt marina fartyg. Mer information finns på www.rmcfinland.fi

Wasaline

Wasaline, som ägs av Kvarken Link Oy, är världens nordligaste färjerederi, som trafikerar året runt. Vi transporterar dagligen passagerare och gods mellan Vasa i Finland och Umeå i Sverige. I april 2021 levereras Wasalines nya färja, som byggs på skeppsvarvet Rauma Marine Constructions, Finland. Mer information: www.wasaline.com.